Tennisballen: soorten en merken

Over tennisballen valt veel te zeggen. Vanuit het oogpunt van techniek maar natuurlijk ook vanwege persoonlijke voorkeuren. Hieronder een toelichting op de verschillende type tennisballen en de soorten per merk

 


TYPE TENNISBALLEN

Gasgevuld

Gasgevulde ballen hebben een lege kern gevuld met lucht of stikstof. Ze zijn hermetisch afgesloten en worden verpakt in tinnen of plastic blikken. Groot voordeel van deze ballen is de ‘ideale’ balstuit en de impact op de snaren die veel zachter is dan bij drukloze ballen. Bij alle grote toernooien, zowel van de ATP als de WTA-tour wordt gebruik gemaakt van gasgevulde ballen

Drukloos

Voordeel van de drukloze bal is dat deze veel langer meegaat dan gasgevulde ballen. Nadeel is dat het vilt veel sneller slijt, de balstuit niet altijd als even prettig wordt ervaren en de impact op de snaren blessures in de kaart

Naast gasgevuld of drukloos zijn de ballen ook nog te onderscheiden in de volgende categorieƫn.

Regular duty-ballen

Deze ballen zijn geschikt voor indoor en gravelbanen.

Extra duty-ballen

Deze ballen zijn geschikt voor gras en hardcourtbanen. Wanneer je deze op gravel gebruikt worden ze heel snel pluizig .

Ballen voor grote hoogtes

Deze ballen worden gebruikt in gebieden hoog boven de zeespiegel waar normale ballen al snel veel te hoog zouden opstuiten.

 

DE VERSCHILLENDE MERKEN OP EEN RIJ

Alle grote tennismerken hebben een eigen assortiment van kwalitatief hoogwaardige tennisballen die geschikt zijn voor alle baansoorten. Van der Horst zet ze voor u op een rij:

DUNLOP

“Dit merk heeft de langste tennisbaltraditie, en dat zie je terug in de kwaliteit. Een Dunlop-tennisbal combineert constante stuit- en vluchteigenschappen met een goede zichtbaarheid en lange duurzaamheid, Eigenschappen die je niet terugvindt in een goedkope tennisbal. De Dunlop Pro Tour-bal is zeer geschikt voor de recreant, met name voor wie op gravel speelt. Het is een gasgevulde bal, voorzien van de zogeheten Dunlop Carbon Core-technologie die ervoor zorgt dat de bal zijn druk langer behoudt. Wie wat vaker speelt en op hoger niveau, komt al snel uit bij de bekendste tennisbal van Dunlop, tevens de officiĆ«le tennisbal van de KNLTB: de Dunlop Fort Max TP, Dit is de nummer I-bal van Nederland, en naar mijn bescheiden mening de beste bal van Dunlop, Bij Dunlop vinden we verder nog de Dunlop Fort Clay Court-tennisbal, speciaal voor gravelbanen, Deze bal wordt gebruikt bij de Master Series van Monaco en Rome, en bij de toernooien van Barcelona, Madrid en MĆ¼nchen, Het Clay Court is ontwikkeld om de impact van gravel langer te verdragen, enblfjft dus langer goed, Dan zijn er nog de Dunlop Tour Brilliance, High Visibility, een bal met een extra duidelijke zichtbaarheid, en de Dunlop Extra Life, een drukloze bal die geschikt is voor alle ondergronden, maar vooral voor kunstgras,”

WILSON

“De Wilson US Open is de bekendste bal van Wilson en wereldwijd waarschijnlijk een van best verkochte tennisballen, Sinds 1978 is het de officiĆ«le bal van de US Open, Naast de US Open heeft Wilson zijn naam ook verbonden aan de Australian Open en de Davis Cup; in hun assortiment hebben ze ook nog de Wilson Tour Club- en de Wilson Championship-bal.”

TECNIFIBRE

“De Tecnifibre X-One is de beste bal van Tecnifibre en ook de bal waarmee wordt gespeeld bij het ABN AMRO World Tennis Tournament. Verder hebben zij nog de Tecnifibre Club – een bal met een dikkere rubberlaag (Dynamic Co re) die zorgt voor meer gevoel- en de Tecnifibre XLD in het assortiment. De laatste drukloze bal is uitgerust met het Enduro Formula-rubber, dat zorgt voor een veel langere levensduur en blijvende stuitkracht.”

TRETORN

“De bekendste bal van Tretorn is de Tretorn Plus, Een bal waar veel kunstgrasspelers van houden, maar die gravelspelers verfoeien, De bal staat bekend om zijn lange duurzaamheid en hoge balstuit. Naast de Plus is er nog de Tretorn Micro X, Een zogeheten microcellulaire tennisbal die gevuld is met 70 miljoen luchtgevulde microcellen, waardoor hij de eigenschappen van een gasgevulde bal benadert Verder heb je nog de gasgevulde Tretorn+-serie, gemaakt met het Tri- Tec System om de druk van de bal te behouden, en de Tretorn Tournament.”

SLAZENGER

“De Slazenger Wimbledon is een gasgevulde tennisbal van toernooikwaliteit en geschikt voor alle ondergronden, De bal heeft een hoge kwaliteit vilt en gaat dankzij de hoge duurzaamheid lang mee, Er zit een speciale Hi-vis-kleurstof op de bal waardoor hij een hoge zichtbaarheid heeft voor zowel spelers als toeschouwers, De Hydroguard-technologie zorgt ervoor dat de bal maar liefst zeventig procent minder water opneemt, waardoor hij ook bij vochtige weersomstandigheden goed bespeelbaar blijft en niet zwaar wordt.”

BABOLAT

“Naast de Babolat Team heeft Babolat ook de wereldberoemde Babolat French Open AII Court-bal. Een zeer veelzijdige en complete bal die geschikt is voor alle baansoorten en ondergronden, De French Open AII Court is de officiĆ«le wedstrijdbal van Roland Garros en blinkt uit door een zeer regelmatige stuit en een betrouwbare balbaan. Behalve comfortabel, is de bal ook behoorlijk duurzaam,”

Bron: KNLTB Center Court juni 2014